Ruler archetype

Ruler Archetype

Controle

Over het bereiken van controle door macht en succes.

Kernwoorden: bevelend / verfijnd / duidelijk / krachting

Wie is de ruler archetype?

De ruler is heersend persoon, autoritair en sturend. Hij wil chaos voorkomen en zorgt voor zoveel mogelijk controle. Het krijgen en behouden van macht is een hele belangrijke motivatie. Status en prestige zijn ook erg belangrijk. In het meeste positieve geval zorgt dit voor een daadkrachtige leider. Maar helaas kan een leider ook teveel willen controleren of mensen zelfs onderdrukken. Dit archetype heeft een hekel aan situaties waar hij geen vat op heeft.

De ruler is niet alleen gefocust op aanzien en macht. Ze is ook te zien als rolmodel zijn voor de maatschappij. Fatsoen en goede smaak zijn daarbij passende kenmerken.

Meestal komt de ruler voor in omgevingeb die imposant en groots zijn. Denk bijvoorbeeld aan een imposant gebouw als The White House. Kleding bevestigt status, vaak is deze formeel en conservatief.

Strategie

Door het bieden van controle meer aanzien en invloed krijgen. Dit zorgt voor welvaart en zekerheid.

Levels ruler archetype

1: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

2: Toon leiderschap op je werk, in je familie om waar dan ook in je omgeving

3: Wees een leider in jouw omgeving

Archetype collage ruler

Ruler archetype producten of diensten

Als archetype helpt de ruler mensen aan meer welvaart en macht. Ze spelen in op het principe dat we allemaal succesvol en belangrijk willen zijn. Het gaat hier niet alleen over geld, maar over het kunnen doen wat jij wilt.

Belangrijke mensen moeten vaak veel belangrijke taken door elkaar managen. Ruler producten helpen bij het verkrijgen van controle en bevestigen status. Voorbeelden zijn: luxe producten, het op je wenken bediend worden, niet hoeven wacht, excellente service en duidelijkheid.

Ruler archetype organisaties

De ruler archetype is terug te vinden in sterk hiërarchische organisaties. Je rol is duidelijk gedefinieerd als werknemer en jij moet hier verantwoording over afleggen bij je leidinggevende.  Beslissingen worden niet impulsief genomen, maar gaan langs allerlei management lagen of procedures. Dit maakt organisaties stabiel, maar weinig innovatief. Denk hierbij aan de overheid.

Ruler organisaties willen vaak ook de standaard zijn voor hoe dingen gedaan moeten worden in hun gebied.

Aantrekkingskracht: macht / welvaart / status / succes / rijkdom

Afkeer of angst: zwakte / onbelangrijkheid / falen / armoede 

Voorbeeld ruler archetype: Mercedes Benz commercial

Duidelijk is dat deze hoofdpersoon een leider, de leeuw is immers ook de koning der dieren. Zijn pak, zijn ongeduld en de verwachting dat anderen voor hem preseteren horen daar allemaal bij. Mercedes is de omgeving die controle geeft binnen chaos. Luxe en aanzien worden versterkt met dit product.

Positief in beeld

De heerser is een krachtig persoon en krijgt daarmee veel gedaan. Men wil bij hem horen om zichzelf ook sterk en succesvol te voelen. Het past goed bij omgevingen waar controle en macht zorgen voor structuur en stabiliteit.

Negatief in beeld

Valkuil van de ruler is dat hij zich zo boven de ander verheft dat hij zichzelf onbereikbaar maakt. Men kan hem gaan zien als arrogant of onderdrukkend. Bijvoorbeeld als een merk een dusdanig hoge prijs vraagt en daarmee het gevoel geeft de ander uit te knijpen.

Een ruler die andere bedrijven wil overnemen om zelf de grootste te zijn, wordt niet altijd als sympathiek ervaren.

Past de ruler archetype bij jou?

Heb jij een merk of product dat:

  • inspeelt op status en macht van mensen
  • mensen helpt om meer georganiseerd te zijn
  • een levenslange waarde behoudt
  • (technische) informatie geeft zodat mensen controle behouden of krijgen
  • een gemiddelde tot hoge prijs heeft
  • zich differentieert als leider op dit gebied
  • stabiel, veilig en voorspelbaar is

Productcategoriën of omgevingen die goed passen: overheid / organisatie / banken / software / verzekeringen / advocaten

Voorbeeld bekende persoonlijkheden: Winston Churchill / White House / Bill Gates / Godfather / James Bond / Poetin

Meer lezen over archetypes?

Merk Persona voor branding
Ruler archetype